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Comments on Consultation on draft Regulatory Technical Standards to specify the detailed 

content of the policy in relation to the contractual arrangements on the use of ICT services 

supporting critical or important functions provided by ICT third-party service providers as 

mandated by Regulation (EU) 2022/2554 

 

 

   Question 
YES/ 
NO 

Comments GBIC 

Q1 Are the articles 1 and 2 
regarding the application 
of proportionality and the 
level of application 
appropriate and 

sufficiently clear? 

No Not sufficiently. For credit institutions and investment firms 
already subject to EBA, it would have been better if the ESAs 
had simply given these firms the option of extending the 
existing EBA Outsourcing regime to ICT Services (non-
outsourcing) supporting to critical and important functions. 

i.e. a shortcut to compliance for those who have already 

implemented the EBA requirements and can therefore extend 
this in scope. 
 
The DORA approach seems to be more prescriptive in the 
“how”- mandating that this is all through explicit reference in 
the ICT policy.  

 
Art. 1:  
• The provisions only refer to increased complexity or risk 

elements. Proportionality considerations should be added 
(see e. g. Art. 4 and Art 28.1 (b) DORA and Section 1 of 
EBA/GL/2019/02). 

• "whether the ICT third-party service providers are part of 

the same group of the financial entity". 
Please use the term ‘ICT intra-group service provider' 
defined in DORA, because this definition takes into 

account groups in the meaning of "financial entities 
belonging to the same institutional protection scheme". 
Intra-group providers are not an element of increased 
risk but just a distinguishing factor in risk profile. 

• We don't agree with the location of TPP or its parent 
company as a factor of increased risk on basis DORA has 
considered oversight of third country CTPPs. 

 
Art. 2:  
• A consistent application of the policy in all group 

members is reasonable in principle. However, individual 
situations should allow for differentiation among group 
members. Consistent should therefore not have to mean 
completely identical. Furthermore subsidiaries that are 
not related to financial services - for example are 
responsible for facility management - do not have to fully 
implement these requirements. 

Amendment: Please change the phrase “parent shall 

ensure that” into “shall endavour” in the sentence: the 
parent undertaking that is responsible for providing the 
consolidated or sub-consolidated financial statements for 
the group shall endavour that the policy…” 

• The article should address also how EU parent 
undertakings that belong to a third country group could 

meet the requirement also by relying on groupwide 
arrangements of the third country group. 

Q2 Is article 3 regarding the 
governance 
arrangements 

appropriate and 
sufficiently clear? 

No Generally: Requirements seems to be too high for material 
subcontractors. 
 

• Art. 3.5: Resources of the service provider must be 
adequate with the contractually agreed compliance 
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requirements regard to the mandated services only, not 
with overall compliance of the financial entity. 
Amendment: Delete “all” and add “regard to the 
mandated services” in the sentence: “… the policy 
referred to in paragraph 1 shall foresee that the financial 
entity assesses that the ICT third party service provider 

has sufficient resources to ensure that the financial entity 
complies with its legal and regulatory requirements 
regard to the mandated services.” 

• Art. 3.8: It should be made clear that an independent 

review is not only possible by the financial institution, but 
that independent reviews by the service provider's 

internal audit department can also be used (see Article 7 
(3) (c) RTS). 

• Art. 3.9 (c): It should also be specified how ICT service 
providers are to cooperate with regulatory authorities and 
the scope of possible cooperation. Furthermore, it should 
be specified how to proceed if ICT service providers do 
not want to agree on this contractually. 

Q3 Is article 4 appropriate 
and sufficiently clear? 

No • Article 4.1 does not define elements to be used for the 
differentiation of ICT third party service providers in this 
context. 

Q4 Is article 5 appropriate 

and sufficiently clear? 

No • Art 5.1: We propose to delete the word “and procedures” 

because it makes the policy too granular.  
Amendment: “The policy … shall specify requirements, 
including principles and responsibilities for each main 
phase of the lifecycle….” 

Q5 Are articles 6 and 7 
appropriate and 

sufficiently clear? 

No In practice, it might be difficult to obtain all this information 
before signing the contract. This could also restrict 

competition among service providers, as some ICT third-
party service providers may withdraw from the financial 
market if they do not want to disclose such information.  
 
• Art. 6.2: Wording: We suggest changing the phrase "risks 

linked to where the location of the data is processed" in 
“risks linked to locations where data are processed”.  

• The article should allow the reliance on groupwide 
assessments where the service recipient belongs to a 
third country group. In addition, it should be mentioned 
that EBA-outsourcing requirements expect the 
management of overall 3rd-Party-concentration risk by 
FEs. It should be clarified whether this is sufficient to 

comply with DORA or an ICT-subset concentration risk is 
needed. 

• Art. 7.1 (a): If the requirements are also to include 
arrangements with natural persons and microenterprises, 
compliance with all of the stated aspects could be 
difficult. Arrangements with a minor volume should be 
exempted. 

We propose to delete "sufficient abilities"; otherwise 
please provide further guidance. 

• Art. 7.1 (e): The financial entity will not be able to assess 
whether the ICT service provider always actually acts in 
an ethical and socially responsible manner and adheres to 
human and children's rights; financial entity can only be 
required to assess whether ICT third party service 

providers has established processes to ensure this; the 
reference to "applicable principles on environmental 
protection" is too broad and doesn’t address the DORA 
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resilience aims. 
This requirement should be deleted, as these 
requirements will be contained in more detail in the 
European Directive 2022/0051 Corporate Sustainability 
Due Diligence Directive (CSDDD). 

• Art. 7.2: It is unclear what "level of assurance" means, 

please provide further guidance. 
• Art. 7.3: It is unclear how this paragraph interacts with 

Article 7.1 which requires assessment against (a) to (e) 
while Article 7 (3) does explicitly not. Please provide 

further guidance. From an internal-audit-perspektive 
further clarification is needed on Article 7(3)(c)(i) & (iv). 

Q6 Is article 8 appropriate 
and sufficiently clear? 

No • Art. 8.1: It should be defined in more detail what is 
meant by conflicts of interest through the use of third-
party providers. Please provide further guidance. 

• Art. 8.2: We propose to delete 8.2. There should no 
additional requirements for this special type of provider 
are made. A mandatory requirement to set intra-group 

conditions at arm's length within a delegated regulation is 
legally questionable, as this would interfere with 
entrepreneurial freedom of decision. We did'nt see the 
connection of the requirement "arm's length" to digital 
operational resilience questions and no conflicts of 
interest. The term is also unclear and compliance with 

this provision would be verifiable only to a limited extent. 
Verification can always be very complex and time-
consuming e.g. assessment of fair market price.  

Q7 Is article 9 appropriate 
and sufficiently clear? 

No Generally: We note that it is difficult for a financial entity to 
enforce individual contractual requirements with monopoly or 
oligopoly vendors such as Microsoft. 

 
Specific comments: 
• Article 9.1 last sentence is very vague.  
• Art. 9.2: The Interaction between Article 9.2 and Article 

3.9 is unclear. The wording of the requirement could be 
misunderstood to mean that all audit types (a) and (b) 
must be applied to one service provider, which would be 

inappropriate. Furthermore, (b) could be understood to 
mean that the audit must necessarily include a threat-
based penetration test. This goes beyond Art. 26 (1) 
DORA. Not all financial companies are required to conduct 
threat-based penetration tests. Therefore, we ask for 
clarification with reference to Art. 26.1 DORA or deletion 

of the insertion regarding penetration tests. 

• Art. 9.3: If the bank is satisfied corresponding to 9.3 ((a) 
to (h) are fulfilled), especially the internal audit function 
of the ICT third-party provider fulfills the requirements 
placed on the bank's internal audit, then the bank should 
be allowed to dispense with own audits. 
The requirements (a)-(h) can also be covered by a 

suitable proof of function (i.e. a third party checks the 
audit activity at the service provider). 

• Art. 9.3 (d): What is the difference to Article 9 (3) (b)? 
We suggest deleting (d) or provide further guidance. 

• Art. 9.3 (g): For multi-client service providers, these 
requirements are not enforceable. It is suggested that 
internal or external audit findings of the service provider 

result in an obligation to extend the scope. 
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Q8 Is article 10 appropriate 
and sufficiently clear? 

No • Art. 10.1: it is unrealistic to expect a ICT third party 
service provider to agree to comply with the policies and 
procedures of each of its service recipients. We propose 
to delete the part of the sentence “and the compliance of 
the ICT third-party service providers with the financial 
entity’s relevant policies and procedures” 

• Art. 10 (2) (e): The requirement for audits and 
independent reviews (e) is already included in (b) and 
should therefore be deleted. Otherwise, it needs to be 
clarified (which legal requirements, which policies). 

• Art. 10.4: The determination of measures is usually 
regulated on an individual service provider basis in other 

documents and should therefore not be a mandatory part 
of the Policy. We therefore request that ''appropriate 
measures'' be reworded as ''possible measures''. 

Q9 Is article 11 appropriate 
and sufficiently clear? 

No The necessity of an exit strategy should not be demanded in 
a blanket manner but must be assessed under risk aspects. 
In particular, in the case of intra-group outsourcing and 

outsourcing within financial networks (cooperation of 
institutions with joint service providers), an exit strategy is 
generally not necessary. In this case, the ownership structure 
ensures compliance and continuity of service. 
There are no plausible alternatives in short or midterm. In 
the information register, the specification of an alternative 

provider is rightly not required for intragroup-Provider.  
Text proposal analogue to EBA-Guidelines on Outsourcing: 
“The policy on the use of ICT services supporting critical or 

important functions provided by ICT third-party service 
providers shall include requirements for a documented exit 
plan where such an exit is considered possible taking into 
account possible service interruptions or the unexpected 

termination of ICT services.” 

 


