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Overview of questions for consultation 

 

Disclosure of operational risk 

 

Question 1: Are the amended/new templates EU ORA, EU OR1, EU OR2 and EU OR3 and the related 

instructions clear to the respondents? If no, please motivate your response. 

 

The consultation paper states the first disclosure reference date should be 31.03.2025. As the CRR re-

quires only an annual disclosure of operational risk and it applies from the 01.01.2025, we would like 

to point out that the first reference date for this disclosure would be 31.12.2025 for the most banks. 

 

The methodology requires data calculation for the previous years retrospectively. This would be very 

burdensome in case of the granular templates as proposed. To reduce the burden for banks, the EBA 

should add that the disclosure of data for previous periods is not required for EU OR1 when data are 

disclosed for the first time (cf. disclosure instructions concerning historical data while implementing 

mandates of CRR 2 for EU KM1). 

 

We want to point out an issue with the wording of the below mentioned sentence in the instructions 

for table OR1 row 1: 

"The row shall disclose the total loss amount net of recoveries resulting from loss events above the 

loss event threshold of €20,000 for each of the last 10 reporting periods, (…)". In our opinion it should 

be clarified: Should the net loss amount exceed the threshold within 10 year period i.e. the total net 

sum of an event should be exceeding €20,000? The partial sentence “for each of the last 10 reporting 

periods” might be very confusing, because events like €3,000k for each of the last 10 reporting peri-

ods might be not reported as lower than €20,000 for each reporting year, but greater than €20,000 in 

total.  

 

Additionally, for the purpose of CRR Art 316 (1) the net loss shall be calculated according to CRR Art 

318. According to CRR Art 318 (2e) material “negative economic impacts booked in a financial year 

and which are due to operational risk events impacting cash flows or financial statements of previous 

financial years (timing losses)” shall be included in the loss data set. There is no clear instruction set 

when timing losses should be included in the dataset (e.g. quantitative threshold, client related etc.). 

 

 

Question 2: Do the respondents identify any discrepancies between these templates and related in-

structions and the calculation of the requirements set out in the underlying regulation? 

 

The new Pillar 1 template EU OR1 is not part of the planned new CoRep reporting for OpRisk. We 

therefore recommend that the template EU OR1 should be deleted in order to maintain the alignment 

of CoRep and the Pillar 3 disclosure as postulated by the EBA and not to place an additional burden on 

institutions in terms of Pillar 3 disclosure. As envisaged in Article 434c of the CRR3 EBA might calcu-

late the Pillar 3 information for institutions other than SNCIs at some point. With that in mind all new 

disclosure requirements should be aligned to regulatory reporting requirements. 
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Question 3: Do the respondents agree that the amended draft ITS fits the purpose of the underlying 

regulation? 

 

In the case of retaining template EU OR1 we are of the opinion that the disclosure of one threshold 

(€100,000) would sufficiently accomplish the goal of conveying the OpRisk profile comprehensively to 

market participants. 

 

Regarding template EU OR2, the detailed Pillar 3 disclosure should be omitted and only focused disclo-

sure (lines 4, 5, 6a, 6b and EU6c) should be required. The proposed detailed disclosure would raise 

the problem that competitors could take advantage of the information. The focused disclosure would 

represent a simplification, it would also be clearer for the public report recipients and still sufficiently 

cover the information need of the external addressees. 

 

 

Question 4: Do the respondents consider that the “mapping tool” appropriately reflects the 

mapping of the quantitative disclosure templates with supervisory reporting templates? 

 

The new Pillar 1 template EU OR1 is not part of the planned new CoRep reporting for OpRisk. So there 

are no references in the mapping tool. We recommend to align EU OR1 with CoRep (deletion or post-

ponement). 

 

 


