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Comments Consultation on draft Regulatory Technical Standards on specifying the criteria for 

the classification of ICT related incidents, materiality thresholds for major incidents and 

significant cyber threats under Regulation (EU) 2022/2554 

 

 

Question Yes/ 
No 

Comments GBIC 

Q1 Do you agree with the 
overall approach for 
classification of major 
incidents under DORA?  

No 

We see various challenges to classify a security incident in a 
reasonable time according to the scheme presented (see our 
answers to Q2 - Q8). 
 

In DORA article 3 (10) a major ICT-related incident is defined 
as an ICT-related incident that has a high adverse impact on 
the network and information systems that support critical or 
important functions of the financial entity. Therefore please 

restore the linkage to critical or important functions or critical 
services throughout the whole classification process/ criteria 
(also beyond article 6). 

Q2 Do you agree with the 
specification and 
materiality thresholds of 
the criterion ‘Clients, 
financial counterparts and 
transactions affected’, as 

proposed in Articles 1 and 
9 of the draft RTS? 
(primär) 

No 

Art. 1: The number of affected customers (1) are difficult to 
estimate in practice. Thus, these values are significantly less 
accurate than the number of affected transactions (4). 
Moreover, the number of affected transactions often 
correlates with the number of affected customers, so these 
two criteria are not independent. We therefore advocate 

including only the number of affected transactions as a 
primary criterion in Art. 1 and using the number of affected 
customers and contractual partners as a supplementary 
reference or as a secondary criterion to substantiate the 
number of transactions. 
 

The thresholds for "number of transactions" and – if not 
deleted for “affected customer” - should remain at the level 

of PSD2 (25 % primary and 10 % secondary criterion.) If 
thresholds are too low, there is a risk that non-material 
events will also have to be reported, which leads to confusion 
regarding truly significant events and a significantly higher 
administrative burden. 

 
The term "financial counterparts" is not legally defined and 
should therefore be clarified in the RTS. 
The relative materiality threshold for contracting parties 
should be higher than that for customers, as there are 
usually significantly fewer contracting parties than 
customers. With 10 contracting parties, already one affected 

contracting party would meet the primary criterion, which 
would be inappropriate. We advocate applying the value of 
25% for contracting parties. 
 
Fixed amount limits does not fit the heterogeneous 

institutions. Depending on the size of an institution, the 

criterion should be varied. Example: A regional bank has 
different dimensions than a B2B settlement bank. We 
propose to use only percentage. 
 
Art 9.1 (f): ‘Any impact’ can be interpreted to include non-
critical operations and would lead to over reporting, 
especially if firms are expected to estimate because of the 

lack of access to appropriate information at their clients or 
counterparts. As stated above, firms do not have access that 
would allow for the assessment of impact on clients or 
financial counterparts or the subsequent impact that would 
have on objectives and market efficiency. Therefore, financial 
entities would be forced to guess and will likely error on the 
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side of caution which will result in a significant increase in 
the amount of reporting. We suggest to delete 9.1 (f). 

Q3 Do you agree with the 
specification and 
thresholds of the criteria 
‘Reputational impact’, 
‘Duration and service 
downtime’, ‘Geographical 
spread’ and ‘Economic 

impact’, as proposed in 
Articles 2, 3, 4, 7, 10, 11, 

12 and 15 of the draft 
RTS? (sekundär) 

No 

Art. 2 and 10:  
Generally: 
The majority of listed points feels to be of subjective nature.  
Therefore, we propose to add in the part “financial entities 
shall take into account the level of visibility” “as a result of 
the incident, as determined by the financial entity". 
In our experience, short and short-lived media reports as 

well as ad hoc customer complaints do not lead to any 
significant permanent damage to reputation. We consider the 

classification criteria c) and d) to be sufficient to implement 
the requirements of DORA Art. 18.1 a) (reputational 
damage) and request the deletion of the classification criteria 
a) and b). 
Detaills: 

• Criterion a): Almost any incident, even an uncritical one, 
can appear immediately in news tickers or social media - 
sometimes exaggerated. If a) will not be deleted we 
suggest that the term media be more narrowly defined 
as follows: ''The incident has attracted the attention of 
nationwide media, which are recognized as exercising 

objective reporting.”  
• Criterion b): Few complaints cannot and must not be a 

reason to establish a primary criterion. Otherwise, the 
adequacy and comparability with the other criteria would 
not be given. Some customer complaints are common in 
relation to incidents, it is when these are not resolved to 

the customer's satisfaction that there can be reputational 

risks or there is a large quantity that cannot be 
processed. If b) will not be deleted we suggest the 
following wording: "The financial institution has received 
significantly clustered complaints from different 
customers or financial partners on the same issue." 

• Criterion c) non-compliance with regulatory requirements 
- not every short-term non-compliance has a 

reputational impact.  
 
Art. 3 and 11:  
We consider the downtime of 2 hours for critical functions to 
be too short because an interruption of 2 hours is only a non-
critical business interruption for most critical functions. Even 

not every critical or important function is time-critical. 
Therefore it should be possible for companies to set the time 
limit for classification under Article 11 themselves along their 
availability criteria for the service. If the proposal will be not 

accepted we recommend at least a downtime of 4-8 hours as 
materiality threshold. 
 

Further, the “Duration” criterion should be more clearly 
defined. With the current definition “…until the moment when 
the incident is resolved”, it is unclear whether this means 
only restoration of normal operations, e.g. after a virus 
attack, or if it includes also all entailing investigations about 
attackers, initiation of legal measures etc. (which regularly 
takes much longer than 24 hours).  

 
Our amendment: 
“Art. 11.  
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a): the duration of the incident is longer than 24 hours 
until the moment normal operations are restored.  
b): the service downtime exceeds the time for ICT 

services supporting critical functions that the financial 
entity has defined in their availability requirements for 
the service.” 

 
Art. 4. and 12: 
So far, it is not yet clear why the criterion of geographical 
spread leads to higher risk and can be a trigger for the 

materiality threshold of a major incident. 

For globally operating bank applications are used in 2 or 
more EU countries. That means nearly all major incidents will 
meet this threshold and fullfil this secondary criteria. This 
results in the majority of EU impacting incidents only need a 
single primary criteria to be DORA reportable. 
 

It should be also clarified, that criterion 4 is only relevant if 
the financial entity offers its services in more than one EU 
country (not only national). 
 
According to background paragraph 36 of the RTS the ESAs 
have, therefore, arrived at the view to base the criterion on 

the FE’s own assessment of the material impact in two or 
more jurisdiction(s) based on the affected clients and 
financial counterparts, branches or subsidiaries within a 
group, and financial market infrastructures or third party 
providers that may be shared with other FEs.’ However, 

‘materiality’ is not reflected in article 12 and we recommend 
amending to include it. 

 
Art. 7 and 15:  
According to the ESAs, the criterion was hardly ever used for 
PSD2; this should also be the case here, as costs usually 
only become visible after some time, i.e. could only lead to a 
very late follow-up report; it is extremely unlikely that other 
criteria are not used in parallel - the effort of the estimates is 

too high for the limited gain in knowledge (in addition, ESA 
guidelines are planned anyway, where banks are to 
determine/ estimate the aggregated annual costs and 
losses). We propose to delete the criterion or otherwise set 
the reporting threshold to 5 million or 0.1% of hard core 
capital (see PSD2 / SSM). 

Q4 Do you agree with the 
specification and 
threshold of the criterion 

‘Data losses’, as proposed 
in Article 5 and 13? 
(primär) 

No 

Data availability is closely related to downtime (see article 
3); if a service fails, data is always inaccessible during this 
time. This criterion is therefore included twice and 5.1 should 

be deleted from the article 5 data losses.  

Q5 Do you agree with the 
specification and 
threshold of the criterion 
‘Critical services affected’, 
as proposed in Articles 6 

and 14? (primär) 
No 

It would potentially lead to more reportable incidents 
because the RTS also includes all activities requiring an 
authorisation which have partially not been reportable up to 
now. 
 

Art. 14 should refer to "significant impact", otherwise there 
would be massive over reporting. 
 
The requirements should not lead to the exclusion of informal 
information to senior management, which may occur for 
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other reasons, if escalation to the FE’s senior management is 
part of the materiality threshold. 

Q6 Do you agree with 
capturing recurring 
incidents with same 
apparent root cause, 
similar nature and impact, 
that in aggregate meet 

the classification criteria 
and thresholds as major 
incidents under DORA, as 

proposed in Article 16? 

No  

We see enormous problems and efforts in the 
implementation. The text in the RTS would require the 
complex implementation of a tracking and could lead to 
overreporting (e.g. in the case of phishing waves) and is not 
useful for reporting. The rules on recurring incidents imply 
that all incidents, even those that are not serious, must be 

documented because they could potentially contribute to a 
serious incident when aggregated. In addition, the rolling 
procedure requires that for each incident an analysis must be 

made as to whether there have already been similar 
incidents in the last 3 months in terms of cause, type and 
impact. For these reasons, we do not consider the recurrent 
incident policy to be appropriate and proportionate. As the 

rules are not explicitly required by DORA, we request that 
the procedure be deleted. 
 
At least thresholds should be defined for incidents, above 
which documentation for recurring incidents begins in the 
first place, so that not every minor incident has to be 

documented. Our suggestion: 25% of the thresholds for 
serious incidents.  
Furthermore, in this context the number of recurring 
incidents - two - is much too low, we suggest at least four 
times. Amendment: “For the purposes of paragraph 1, 
recurring incidents shall occur at least four times.” 
 

Additionally, not all criteria of Art. 1 to 7 are suitable for 
summation according to Art. 16. In our view, suitable criteria 
for summation are: 
• Transaction volume (Art. 1 No. 4),  
• geographical spread (Art. 4),  
• economic impact (Art. 7). 
• Examples of unsuitable criteria:  

- on Art. 9 No. 1 a) - number of customers affected: If 
the same 5% of customers are affected 3 times in 
succession, the statement that in total 15% of 
customers are affected is meaningless and 
inappropriate. 

-  to Art. 11 b) - Downtime: If incidents have caused 

3x repeated downtime of 1 hour each, the statement 
of a total downtime of 3 hours is meaningless and 
inappropriate. 

Q7 Do you agree with the 
approach for classification 

of significant cyber threats 

as proposed in Articles 
17? 

No 

We believe that the level of complexity is not optimal and 
may be unmanageable for many financial entities who will 

need to maintain their own internal classification system for 

cyber threats in order to properly monitor risk. 
 
We do not believe it is possible for a financial entity to assess 
impacts or effects on other financial entities, third-party 
providers, clients or counterparts. We believe it is better to 
limit cyber threat analysis to the financial entity itself and not 
expect any analysis of other entities. While many firms will 

monitor threats and may become aware of threats to another 
financial entity, this is done on an ad-hoc basis, mostly 
based on threat intelligence. 
 
We therefore recommend the following amendments: 
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Art. 17.1 (a): delete “other financial entities, third party 

providers, clients or financial counterparts” in the sentence 

“the cyber threat could affect critical or important functions 

of the financial entity…”.  

Art. 17.1 (b) delete “or other financial entities” in the part 

“the cyber threat has a high probability of materialisation 

at the financial entity…” 

Predicting the materialization of a threat is difficult, as this 
usually depends on a variety of factors. It should therefore 

be described more specifically on which criteria this 

assessment can be made. There needs to be attribution to 
determine the capabilities and intent of threat actors. The 
ability to attribute a cyber attack to a particular cyber threat 
actor or group may require significant time and the 
assistance of external threat intelligence (e.g., government 

agencies). A financial entity on its own may not be able to 
attribute. We suggest that attribution should be an objective 
of information sharing and should, therefore, be removed 
from the classification criterion for a single entity. 
It should be made possible for third-party ICT service 
providers, rather than financial service providers, to assess 
the materiality of cyber threats on the basis of their 

operational responsibility and expertise and to report to the 
financial service provider on this. 

Q8 Do you agree with the 
approach for assessment 
of relevance of the major 

incidents in other Member 

States and the level of 
details to be shared with 
other authorities, as 
proposed in Articles 18 
and 19?  

No 

The industry strongly objects to the proposed changes to the 
approach given in the level 1 DORA text. Sharing of 
unredacted, non-anonymised data on incidents without the 

explicit consent of the financial entity could create material 

risks to the financial entity’s security. We believe this 
approach is likely to result in far more risk to EU financial 
services than it mitigates, by increasing the circulation of 
highly sensitive information. In addition, the inclusion of not 
only financial authorities, but also national law enforcement 
agencies in the scope of sharing creates significant risk as 

the political and security alignment of these organisations 
could itself questionable. We believe that the proposed 
approach, if pursued, could be challenged at the highest level 
by some home authorities. 

 


